Skip to content

Verbinding maken met jezelf vanuit een depressie

Wat is een depressie

Een depressie is in het kort een gebrek aan verbinding met jezelf waardoor je weinig tot geen plezier voelt en weinig tot geen energie hebt om iets te doen.

Hoe sta je ervoor

  • Hoe voelt jouw gemoedstoestand en is deze stabiel?
  • Wanneer heb je voor het laatst echt plezier gehad?
  • Voelt jouw energie als opgeladen of als leeg getrokken?

Jouw kwetsbare gevoelige kant

Een depressie is een label. Je kan niet alle mensen in een hokje stoppen. Je kan het wel als een soort startpunt gebruiken. Eigenlijk mag je een depressie als een uitnodiging zien om jezelf opnieuw te bekijken. Om jezelf te onderzoeken. Je wordt gestimuleerd om de kwetsbare kant van jezelf te onderzoeken en nu eindelijk eerlijk voor jouw gevoelens uit te komen.

Naar boven laten komen

Je hebt nu de ruimte om te graven in de diepere lagen van je onderbewustzijn. Je mag verborgen emoties, voornamelijk uit je jeugd, naar boven laten komen.

In de weg staan

Wat je vaak ziet is dat psychische problemen in de weg staan om een diepere verbinding te krijgen met jezelf en met anderen. Dit is ook vaak de reden dat deze problemen aanwezig zijn. Een probleem of conflict wil jou iets heel graag laten zien, laten voelen en laten ervaren.

Welke problemen herken jij

Met zelf-reflectie kan je ervaren hoe je te werk gaat met jouw psychische problemen. Met andere woorden, hou jezelf een grote spiegel voor en ga na wat jouw patronen zijn. Ga na wat jouw werkwijze is naar jezelf, naar je partner, naar je kinderen, naar je vrienden en collega’s. Denk aan egocentrisch gedrag. Waar je weinig tot geen rekening houdt met anderen met onrealistische eisen. Denk aan manipulatie, dat je woorden of situaties naar jouw hand wil zetten om een bepaald doel te bereiken. Denk aan perfectionisme en controle willen hebben over een ander of situaties. Denk aan woede-uitbarstingen en jaloezie die uit het schijnbare niets naar boven zijn gekomen.

Neutraal en zonder oordeel

Wees lief voor jezelf als je eindelijk een spiegel voor houdt. Neem het zonder oordeel waar. Puur waarnemen, hoe moeilijk dit ook is. Je mag nu de ruimte nemen om jezelf waar te nemen. Hoe jij te werk gaat. Wat jouw strategie is.

Beschermingsmechanisme

Uiteindelijk komen veel van jouw acties voort vanuit een beschermingsmechanisme. Een mechanisme dat jezelf wil beschermen in je vroege jeugd. Misschien voelde je op een of andere wijze onveilig. Misschien voelde je totaal niet gezien, gehoord en begrepen. Misschien vond je jouw wereld overweldigend en onrechtvaardig.

Wat het ook is, jouw beschermingsmechanisme uit je jeugd heeft nog steeds invloed op jou en op jouw relaties en op de situaties die je aantrekt in je leven. Jouw pijn dwingt je om een andere weg te nemen.

Puzzelstukjes op zijn plek vallen

Het kan zijn dat je in het begin moeite hebt om emoties toe te laten en te voelen. Misschien zorgt het voor nog meer onduidelijkheid als de puzzelstukjes een voor een op zijn plek vallen. Dit is prima. Ook dit mag er zijn. Ook dit gaat voorbij. Kijk wat voor jou werkt. Stap voor stap.

Misschien helpt het om het eerst verstandelijk te begrijpen wat er is gebeurd en hoe je te werk gaat. Probeer maar eerst verstandelijk de feiten op een rijtje te zetten. Daarna kan je een stap maken om de emoties te voelen die naar boven willen komen.

Tenslotte: werken naar het maken van verbinding

Is jouw wens om je te verbinden met jezelf, met je lichaam, met je gevoel, met je sterktes en met je zwaktes, met al je delen.

Grote dosis moed

Hoe graag wil je dit. Wat heb je ervoor over. Ben je klaar om jezelf helemaal in de spiegel aan te kijken. Wat doe je als je voor je gevoel geen vooruitgang maakt. Laat je makkelijk uit het veld slaan. Wat doe je als je omgeving je nog steeds niet begrijpt en je ontmoedigt waar je mee bezig bent.

Proces van verandering

Je zit in een proces van verandering waar je in het onbekende duikt. Je hebt een grote dosis moed nodig om vol commitment, toewijding en vertrouwen aan jezelf te werken. Juist als het even tegen zit. Juist als je weer een paar stappen terug wordt gezet. Juist als je je ergste angsten onder ogen mag zien.

Weet, je mag eindelijk je weerstand loslaten. En… er zijn geen short cuts. Durf maar te luisteren naar jezelf. Gun jezelf tijd. Investeren in jezelf, je bent het echt waard!

Waar jij blij van wordt

Wat is het ergste dat kan gebeuren als je dit proces ingaat? Gebruik je moed om jezelf neer te zetten vanuit persoonlijk leiderschap. Neem jouw verantwoordelijkheid. Dit doe je om te ervaren wie je echt bent. Waar jij echt blij van wordt. Wat jou vreugde geeft! Dit doe je voor liefde voor het leven. Jouw leven!

 

 

Lees rustig door en geef elk thema een cijfer (1 laag en 10 hoog)

Wat herken je bij jezelf?

Hoe erg perfectionistisch ervaar je jezelf     

Ervaar je een constante, kritische en beschamende innerlijke stem          

Ervaar je een extreem gevoel van verantwoordelijkheid    

Je neemt afstand van pijnlijke emoties en stopt deze weg    

Het gevoel hebben om jezelf en je omgeving onder controle te moeten houden 

Je hebt een intense focus op het welzijn van anderen, maar je laat ze niet toe in jouw wereld

Je hebt moeite met emotionele intimiteit in relaties          

Persoonlijk pijn en verdriet schat je verkeerd in      

Je hebt moeite met zelf-compassie (lief en zacht zijn voor jezelf)  

Je hebt moeite met je mentale gezondheid zoals:

– Slaapproblemen

– Eetstoornis

– Angststoornis

– Obsessieve stoornis

– Verslaving

– Helderheid en focusproblemen      

Raguel

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten