Skip to content

Last van liefdesverdriet en teleurstellingen?

Heb je nog last van liefdesverdriet en teleurstellingen?

Veel emotionele pijn komt vanuit je overtuiging dat je bron van gemis en tekortkoming buiten jezelf is. Hoe zit dat bij jou? Hoe en wat ervaar jij?

 

“When I get lonely these days, I think: So BE lonely, Liz. Learn your way around loneliness. Make a map of it. Sit with it, for once in your life. Welcome to the human experience. But never again use another person’s body or emotions as a scratching post for your own unfulfilled yearnings.”

Eat, pray and love

 

Het verhaal van de wijze monnik

De stille en wijze monnik keek me aan en zei: wanneer volg jij jouw hart en jouw passie zodat je vol plezier in verbinding bent met jezelf en anderen?

Ik antwoordde de wijze monnik: hoe kan ik mijn hart volgen als het mij steeds pijn, verscheurdheid, gemis, leegte, liefdesverdriet en teleurstellingen geeft? De wijze monnik lachte en zei: lief lief mens, jouw hart zorgt niet voor liefdesverdriet, teleurstelling en andere pijnen. Misschien zijn het eerder jouw eigen verwachtingen die je hebt over het leven. Jouw overtuiging dat geluk buiten jezelf is te vinden en ergens op jou aan het wachten is. Dit is wel een hele mooie gedachte voor hoop. Alleen het blijven overtuigingen. Jouw overtuigingen.

 

Basis van zelfliefde

Ik vroeg de wijze monnik: hoe werkt het dan met… het vinden van ware liefde en mijn persoonlijke successen? De wijze monnik lachte weer en zei: de wereld buiten jezelf probeert jou wanhopig te overtuigen hoe succes eruit ziet, wat liefde is en waar je dit kunt vinden. Wat ze niet vertellen, is dat geluk en liefde niet buiten jezelf te vinden is. Dit is de ware reden waarom je altijd opzoek gaat en keer op keer teleurgesteld raakt.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het begint allemaal bij zelfliefde. Zelfliefde is onvoorwaardelijk jezelf accepteren en van jezelf houden. Door zelfliefde word je gelukkig met jezelf en dit vormt de basis voor jouw zelf-respect, zelf-acceptatie en eigenwaarde.

 

Zelfrealisatie vanuit dankbaarheid

Een grote kracht en energiebron is zelfrealisatie vanuit dankbaarheid en overvloed. Door zelfrealisatie zal je ook dingen aan trekken die je verder helpen. Denk aan de wijze hoe je naar de wereld kijkt. Dit is heel belangrijk. Is jouw tevredenheid half vol of half leeg. Wees maar bewust dat jij de persoon bent die overal een betekenis aan geeft. Dit mag je de juiste aandacht geven. Veel mensen leven met het idee dat de verantwoording van hun geluk bij iemand anders ligt dan bij zichzelf. Dit is een valse belofte en het is niks meer dan een illusie.

 

Je balans vinden

Ik vroeg de wijze monnik: hoe kom ik in balans, als mijn hart is gebroken? De wijze monnik glimlachte en zei iets heel belangrijks: jouw hart is niet wat gebroken is maar jouw wil en jouw verwachtingen van het leven. Jouw hart weet de waarheid dat jij niets hoeft te zoeken of te verdienen.

Dat wat je zoekt heb je al en dat is je eigen verbondenheid in liefde met jezelf!

Jij bent zelf degene die nu kan beslissen om uit deze cyclus van angst en herhalende patronen te stappen. Het leuke ervan is dat je van niemand toestemming nodig hebt. Jouw eigen hart weet allang de waarheid: De waarheid dat jij uit liefde gecreëerd bent. Jouw hart is niet wat beschadigd is, het is jouw zelfvertrouwen en jouw geloof. Jouw hart is juist waar je altijd op terug kan vallen, omdat jouw hart eerlijk & oprecht is.

 

Luisteren naar je hart

Ik vroeg de wijze monnik: hoe kan ik leren om naar mijn hart te luisteren? De wijze monnik zei met een hele grote glimlach:

“Jouw hart spreekt de hele dag met je.  De meeste voorkomende manier is via jouw intuïtie en gevoel. Je kan dit het beste horen in momenten van stilte. De stille en zwijgzame momenten tussen twee gedachten in.”

 

Zelfliefde, wat kan je nog meer doen?

 • Zelfliefde is onvoorwaardelijk accepteren van wat is.
 • Reflecteer wat je denkt, doet en voelt.
 • Stop met zelfkritiek, denk aan dwangmatige en negatieve gedachten.
 • Stop met jezelf te vergelijken met een ander. Je bent goed genoeg, als je jezelf accepteert.
 • Stop met luisteren naar anderen. Je wordt gehoord, als je jezelf wil horen.
 • Stop met kijken naar anderen. Je wordt gezien als je jezelf echt ziet.
 • Stop met jezelf verdedigen. Je wordt begrepen als je jezelf begrijpt.
 • Zorg goed voor jezelf. Als je jezelf goed verzorgd, dan pas kan je een ander verzorgen.
 • Zorg dat je weet wat je nodig hebt en laat los wat je wil.
 • Zorg dat je je grenzen duidelijk en helder aangeeft.
 • Zorg dat je eigen doelen helder en duidelijk zijn. Een doel geeft zoveel richting wat goed voor jou is en wat je prioriteit is.

 

“I wondered:

Why have I been chasing happiness my whole life

when bliss was here the entire time?”

 Eat, pray and love

Raguel

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten