Skip to content

Bouw een sterk, stevig en positief fundament

Wat heb jij nodig?
Wat heb jij nodig om vanuit rust, kalmte en vertrouwen standvastig te blijven, ongeacht de omstandigheden! Denk aan stoppen met roken, gezonder eten, meer bewegen, jezelf als prioriteit te maken, je huis op orde houden, je niet laten triggeren, bij jezelf blijven, terugschieten van hart naar je hoofd, te veel piekeren en ga zo maar door.

Herken je dit
Herken je dat je enthousiast bent met een verandering. In het begin ben je helemaal enthousiast. Alleen… na een paar dagen of weken merk je dat je het moeilijk vindt om dit door te zetten. Je merkt dat je toch te makkelijk terugvalt in je oude patronen. Of dat je het niet die aandacht geeft dat nodig is. Of dat er andere “dringende’ dingen je aandacht opeisen.

Wat heb je nodig om standvastig te blijven in de nieuwe verandering? Ongeacht de omstandigheden!

Een voorbeeld
Je hebt bijvoorbeeld geleerd dat je in je eigen kracht mag gaan staan. Dat je geleerd hebt om je verantwoordelijkheid te nemen en daardoor veel makkelijker “nee” tegen anderen kan zeggen. Dan merk je dat alles in een soort stroomversnelling komt en dat je twijfelt om continue “nee” te zeggen. Je wil de ander niet het idee geven dat je dingen niet aan kan of dat je niet sterk in je schoenen staat. Wat zorgt voor de twijfel? Wat zorgt dat je niet trouw blijft aan jezelf? Hoe zorg je dat je in je eigen kracht blijft staan, in plaats weer terugvallen in je oude patronen.

Wat wil je uiteindelijk
Hoe heerlijk is het om met een sterk, stevig en positieve fundering vrijuit te kunnen leven. Dat je vanuit rust, kalmte en vertrouwen de dingen doet waar je blij van wordt. Dat je in verbinding bent met jezelf. Je weet wat je voelt want je wordt steeds beter en beter in het voelen wat je lichaam jouw wil vertellen.

Je wordt ook steeds beter in het omgaan met de dagelijkse dingen in het leven. Je kan nog wel worden geraakt door bepaalde situaties, alleen je laat je niet meer meeslepen. Je weet precies wat jouw verantwoordelijkheid is. Daar kies je ook heel bewust voor. Je weet helder en duidelijk je eigen grenzen aan te geven. Je bent nu in staat om duidelijk te communiceren wat je voelt en wat je wil. Je bent nu ook in staat om woorden aan een bepaald gevoel te geven. Je weet je steeds beter te verwoorden. Je letterlijk uit te spreken. Je begrijpt ook steeds beter hoe jij werkt. Alsof je in een keer je eigen handleiding begrijpt. Helder en duidelijk!

Je kan niet anders
Hoe heerlijk is het om vanuit vertrouwen helder en duidelijk je te kunnen uiten, zonder dat je bang bent om een ander eventueel te kwetsen. Je weet dat je ook niet anders kan. Gezond egoïsme wordt echt een deel van je leven. Een leven waarin je de dingen doet waar jij blij van wordt en blijft.

Een sterk en stevige fundament zorgt dat je in deze staat van bewustzijn blijft. Ongeacht de situaties die op jouw pad langskomen. Je hebt het helder waar je staat en sterker nog, het is heel duidelijk waar je naar toe gaat. Hierdoor kan je heldere en duidelijke keuzes maken. Je weet of de volgende keus je dichter bij je doel brengt of dat het je verder van je doel brengt. Simpel toch?!

 funderingWaar sta je dan?
Je staat sowieso stevig met beide benen op de grond. Heerlijk gegrond. In verbinding met jezelf. Je weet dat je je ontwikkelt. Zie het maar als een bijzonder proces. In dit proces zal je steeds meer groeien. Dit geldt ook voor jouw kijk op het leven. Je gaat merken dat je perceptie continue verandert. Dit is helemaal prima. Zolang je dit weet en ook met een open mind hierin meegroeit.

Fundering
Wat is de basis voor een sterk en stevig fundament. De basis voor jouw fundering, die tegelijk je houvast is in het leven. Hiermee bedoel ik dat je altijd kan terugvallen op jouw basis. Dat je vertrouwt op jouw ankerpunt.

Jouw basis is dat je één bent met je lichaam. Dit houdt in, dat je in staat bent om je lichaam te voelen. Dat je je lichaam gebruikt als een klankkast. Denk maar aan gitaar die een grote holle klankkast heeft. Wanneer een snaar buiten deze kast wordt geraakt dan weerklinkt de trilling volop binnen in de gitaar.

Voel maar hoe dit bij jou is de volgende keer dat je muziek luistert. Doe je headset in, doe je ogen dicht en zet heerlijke muziek op. Luister en voel maar wat dit met je lichaam doet. Zie dit als een oefening om hiermee te beginnen. Daarna kan je het uitbreiden.

Dus één met je lichaam zijn en met beide benen stevig in het leven staan. Dit houdt in dat je verbonden bent met je lichaam en dat je gegrond bent. Je voelt je verbonden met je lichaam en met de aarde. Je houdt je energie, je punt van aandacht laag in je lichaam. Veel mensen hebben dit punt heel hoog in hun lichaam, vaak hoog in hun borst en schieten heel snel uit hun rol. Als je referentiepunt of je ankerpunt laag in je lichaam is dan heeft het een lange weg te gaan om uit je energie te worden gehaald. Jouw ademhaling speelt een belangrijke rol hierin.

Adem in, adem uit
Je ademhaling is alles bepalend. Het heeft de regie over jouw angsten en bepaald zowel bewust als onbewust jouw richting. Voordat je het door hebt heb je weer een onbezonnen actie gemaakt. Hoe kan dat toch elke keer weer! Nou, we doen vaak onbewuste dingen op het moment dat we onszelf kwijt raken doordat we van het ene moment in het andere doorschieten. Onze ademhaling verandert en beweegt vanuit onze buik (onze kern) direct omhoog. We krijgen een brok in onze keel, of we zien het zwart voor onze ogen. Heeft voor een groot deel te maken met onze ademhaling.

Wanneer was jij echt helemaal aanwezig
Op het moment dat je bewust bent van je ademhaling, kan je helemaal aanwezig zijn in het hier & nu. Je kan je hierdoor heel goed focussen op wat je aan het doen bent. Dit kan op je werk zijn, of thuis tijdens een grote schoonmaak of in de supermarkt. Je bent en blijft helemaal helder in het moment. Er gaat letterlijk een hele nieuwe wereld voor je open.
Je blijft in een staat van kalmte omdat je hebt geleerd bewust aandacht te geven op je ademhaling. Wat draagt nog meer bij aan het vergroten van jouw aanwezigheid.

Dankbaarheid
Dankbare mensen zijn vaker leuker, aardiger, behulpzamer, plezieriger. Onze kern van werkelijk geluk is dankbaarheid. Het is de snelste weg naar tevredenheid.

Dankbaarheid is een levenshouding. Deze wijze van leven is te leren. Dankbaarheid zet jou direct in een positieve energie en zorgt dat je aanwezig bent met een hele grote glimlach. Je maakt je steeds minder druk om wat is geweest of wat nog mag komen. Gewoon in het hier en nu.

Resume: vanuit dankbaarheid gegrond, stevig met beide benen in het leven zorgt voor verbinding. Verankert in en met je lichaam. De belangrijke schakel tussen jezelf, de ander en jouw processen. Daarna richten we de focus op je ademhaling en je aanwezigheid in het hier & nu. Je laat je niet meer afleiden door gedachten uit het verleden of zelfs gedachten over de toekomst. Je bent bewust met je aandacht in het moment. Je houdt je energie hoog. Alles dat je energie verlaagd geef je geen aandacht meer. Je maakt steeds bewuster keuzes die je verder brengen. Vanuit dankbaarheid maak je je keuzes. Dankbaarheid heeft een hele hoge energie die je direct in de juiste mindset brengt. Hoef je verder niets voor te doen.

Gezond egoïsme
De eerste stappen van gezond egoïsme heb je eigen gemaakt. Je hebt jezelf tot prioriteit gemaakt. Dit voelt heerlijk aan. Niets en niets zal je meer laten terugvallen naar je oude patronen. Je wil alleen maar de volgende stappen maken om je verder te ontwikkelen. Je hebt de smaak te pakken. Heerlijk!

Next steps
Met deze basis kan je met een open mind en een gerust hart de volgende stappen nemen. De stap om meer en meer te ontdekken wat jij als mens te bieden hebt. Dit is ook zo’n mooi ontwikkeling. Stap voor stap kunnen we hier naar toe werken. Met een hele grote glimlach.

Wil je ook een sterk en stevig fundament? Ik deel graag mijn inzichten en handvatten zodat jij ook een ijzersterke basis hebt!

Raguel

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten