Skip to content

Hoe staat het met jouw empathisch vermogen?

Empathisch vermogen
Als je de betekenis van empathisch vermogen opzoekt dan krijgt je onder andere de volgende tekst:

Het vermogen om je in te leven in de gedachten en belevingswereld van anderen. Hierdoor ben je in staat in een ander te verplaatsen, wat betreft de gevoelens en emoties van deze persoon.

Persoonlijk vind ik dat deze uitleg meer betrekking heeft op inlevingsvermogen. Met andere woorden ‘het vermogen om je te verplaatsen in de gedachten en belevingswereld van de ander’. Dus je bent in staat jezelf in te leven in de ander. Je begrijpt en voelt dan aan hoe deze persoon zich wel of niet voelt en/ of reageert.

Hoe ervaar ik het
Ik ervaar mijn empathisch vermogen iets anders. Als ik een stapje terug doe, dan is een empathisch vermogen een aangeboren talent. Door dit talent ervaar je de wereld anders. Je ervaart jezelf, de wereld en alles eromheen als eenheid. Je ervaart het niet als iets afgescheiden van jezelf. Je ervaart alles vanuit jezelf en kan daardoor ook niet het onderscheid maken wat van jou is en wat van de ander is op het gebied van gedachten, emoties en gevoelens.

Althans, in eerste instantie kan ik geen onderscheid maken. Stel, ik sta in de rij voor de kassa en ik voel een heftige emotie, dan voel ik dit door mijn hele lichaam. Ik word me bewust van een nieuw gevoel in de vorm van een emotie. Met de juiste begeleiding ben ik veel beter in staat om direct onderscheid te maken of dit gevoel van mij is of dat dit gevoel van een ander is. Sinds kort gebruik ik een tool dat zorgt voor een helder en duidelijk onderscheidend vermogen in emoties en gevoelens die van mij zijn of juist van een ander.

Alles mag er zijn
Tot een paar jaar terug had ik grote muren om mezelf heen geplaats, of ik visualiseerde een hulpmiddel om mezelf maar te beschermen tegen alle prikkels, emoties en gedachten buiten mezelf. Deze muren en andere verdedigings-oplossingen deden hun werk. Ik kreeg niet of nauwelijks de prikkels binnen. Alleen, door deze muur was ik niet meer in staat om bijvoorbeeld in echte verbinding te zijn. En, dat wilde ik juist wel.

Als je dit vanuit een groter plaatje bekijkt dan wordt dit stuk helder en duidelijk. Wat zat nou onder mijn pijn? Wat wilde ik eigenlijk niet voelen? Was dat alleen de emotie van een ander die ik niet wilde voelen… Of was het meer dan dat?!

Het was meer dan dat! Het was dat ik zelf geen pijn of pijnlijke stukken wilde voelen. Met een hele grote boog ging ik om stukken van mezelf en van een ander heen. Wat ik wilde was alleen maar in mijn eigen zen-geluk-bubble creëren en zo veel mogelijk in blijven. Alles dat me daaruit kon halen ging ik uit de weg. En anders zocht ik een creatieve oplossing om negatieve stukken niet te hoeven voelen.

Inmiddels weet ik dat ik alle stukken van mezelf en ook van anderen mag omarmen. Alles mag er zijn. Op het moment dat ik iets voel dat niet prettig is, dan mag ik dat stuk aankijken. Dan mag ik mijn tijd nemen wat dit mij wil vertellen.  Wat zorgt ervoor dat ik dit of dat voel. Wat zit daaronder?  Wat zorgt voor de onrust, wat zorgt voor angst?

Doorleven en doorvoelen
Alles mag er dus zijn. Ik mag alles voelen en ervaren, want ik kan niet anders. Ik kan alleen ervoor kiezen hoe ik het ga voelen. Ga ik het voelen als een stuk dat nog pijnlijk is want ik heb dit zelf niet getransformeerd in mezelf. Ik heb dit stuk niet in mezelf veranderd. Of ga ik het voelen als iets dat ik weet wat het is en dat ik doorleeft en doorvoelt heb. Waar ik vanuit begrip en compassie dit stuk kan voelen zonder daar een bepaalde zwaarte aan te geven.

Voor mij is empathisch vermogen, het vermogen om alles te voelen dat er is en het vermogen om onderscheid te maken of dit stuk voor mij of voor de ander ervaren mag worden.

Waar loop jij tegenaan wat betreft je empathisch vermogen? Welke tools wil jij eigen maken om met meer gemak in verbinding met de ander te zijn zonder jezelf daarin kwijt te raken. Bel of mail me als je hierin stappen wil maken.

 

 

 

Raguel

Deel dit bericht:

Gerelateerde berichten